Gastroenterologia

·2. Gastroenterologia (ruoansulatuskanavan sairaudet)

  • https://www2.uef.fi/documents/1498766/1498773/DSC7518-430x110.jpg/1f5e1119-a176-4ec1-8965-7931d2ee6dab?t=1314796335000
  • Tupakointi lisää riskiä sairastua mahalaukun- ja pohjukaissuolen limakalvon vaurioon. Tupakoivilla on selvästi suurempi vaara kuolla mahahaavaan verrattuna tupakoimattomiin.
  • Helicobakteeri Pyloria kantavilla henkilöillä tupakoinnin ja mahahaavan välisestä syy-yhteydestä on riittävää näyttöä. Näyttöä on myös siitä, että syy-yhteys olisi olemassa tupakoinnin ja mahahaavan komplikaatioiden välillä.
  • On todennäköistä, että tupakoinnin lopettaminen edistää mahahaavan parantumista ja tupakoimattomuus suojaa mahahaavan syntymiseltä.

·2.1. Mahahaava

  • Tutkimukset näyttävät vahvan yhteyden tupakoinnin ja mahahaavan välillä. Lisääntynyt mahahaavariski on luultavasti rajoittunut nykyisiin tupakoijiin. Tutkimusten mukaan tupakoinnilla ei ole vaikutusta mahahaavan parantumiseen tai uusiutumiseen Helicobacter Pylori -infektion häätöhoidon onnistuessa. On kuitenkin jonkin verran todisteita siitä, että Helicobacter Pylorin häätöhoito onnistuu huonommin tupakoitsijoilla kuin tupakoimattomilla.

·Mahahaavan syntymekanismi

  • Suoliston limakalvon lima ja bikarbonaatit neutralisoivat mahahappoa. Jos tämä suojaava mekanismi ei toimi riittävän hyvin, tai jos vaurioittavat tekijät ovat vahvempia kuin puolustavat mekanismit, syntyy mahahaava.
  • Yksi todennäköisimmistä mekanismeista, jolla tupakointi aiheuttaa mahahaavan, on nikotiinin mahahapon tuotantoa lisäävä vaikutus sekä vatsahappojen takaisin virtauksen lisääntyminen (refluksitauti). Nikotiini vähentää myös haiman emäksisen eritteen ja prostaglandiinien vaikutusta.  Prostaglandiinit ovat kudoshormoneja, joilla on vaikutuksia monien elinten toimintaan.
  • Tupakoinnin ja mahahapon eritteen välisestä yhteydestä on jonkin verran tutkimusnäyttöä. Tupakointi aiheuttaa vatsahappojen takasin virtausta mahalaukkuun, lisää vapaiden radikaalien tuotantoa ja edistää vasopressiini hormonin vapautumista, jonka vaikutuksesta virtsaneritys vähenee ja virtsa väkevöityy.
  • Tupakointi estää jatkuvasti mahan limakalvon limaneritystä ja vaikuttaa myös haiman bikarbonaattien eritykseen.